Taavetti-talli
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

990 selectamatic hydrauliikan ulosoton ohjeita kaivataan

2 posters

Siirry alas

990 selectamatic hydrauliikan ulosoton ohjeita kaivataan Empty 990 selectamatic hydrauliikan ulosoton ohjeita kaivataan

Viesti  dbtraktori Ke Marras 11 2020, 19:54

Minulla on vm.1969 DB 990 selectamatic jossa on kolmitieventtiili. Siitä menee kaksi hydraulista ulosottoa traktorin takaosaan.
Lisäksi nostolaitteen käyttövivun vasemmalla puolella on kaksitoiminen karaventtiili jonka kaksi hydraulista ulosottoa sijaitsevat karaventtiilin etupuolella (kaksitoimista karaventtiiliä on käytetty lumiauran toimintoihin). Käyttöohjekirjani ei kunnolla selitä toimintoja ja onnistuinkin saamaan aikaan pienen öljyvahingon kun testasin juontokouraa. Juotokouraa ohjataan ilmeisesti kaksitoimisella karaventtiilillä.
Miten minun pitää kytkeä juontokoura että se toimii oikein ja missä asennossa pitää kolmitieventtiilin olla?
Entä miten kippivaunu pitää kytkeä ja miten kippi nostetaan ja lasketaan?
Milloin valitsimen (nostolaitteen vieressä) TCU-toimintoa käytetään?
Mitä kolmitieventtiilin (2kpl) hydraulilähdöillä voi tehdä kipin lisäksi?

Tämä on hieno keskustelufoorumi. Olen saanut paljon hyviä neuvoja täältä ja vaikken ole teknisesti hyvä niin neuvojen avulla sain mm nostolaitteet toimimaan. Kiitos siitä.


dbtraktori

David Brown : teksti
Viestien lukumäärä : 7

Takaisin alkuun Siirry alas

990 selectamatic hydrauliikan ulosoton ohjeita kaivataan Empty Vs: 990 selectamatic hydrauliikan ulosoton ohjeita kaivataan

Viesti  erkki Ke Marras 11 2020, 20:28

Kolmetieventtiilin avulla laitetaan öljy menemään nostosylinteriin (yksi naksaus oikeasta reunasta vasemmalle) ulosottoon (toinen naksaus vasemmalle) tai toiseen ulosottoon (viimeinen naksaus vasempaan). Vipu oikeassa reunassa jakaa öljy sekä ykkösulosottoon että nostosylinterille, jolloin sitä voi käyttää jos traktoriin asennetaan nostoapusylinteri jonka tulee toimia samaan tahtiin nostosylinterin kanssa. Kolmitieventtiilistä ei siis saa ulos kuin yksitoimisen sylinterin tarvitseman öljyn. Ohjekirjan mukainen yksitoimisen sylinterin käyttö käy seuraavasti:
Paina nostovipu ihan taakse jousipainetta vasten ja käännä kolmiasentoinen valitsin TCU:lle (myötäpäivään) Päästä nostovipu jousipaineesta ja käännä kolmitieventtiili siihen ulosottoon, joka on sylinterin käytössä ja paina nostovipu ihan taakse. Nyt sylinteriin virtaa paineinen öljy. Kun sylinteri on liikkunut halutun matkan, vapauta nostovipu jousipaineesta, jolloin sylinterin liike pysähtyy ja se pitää kuormansa paikallaan. Kun kuormitettu sylinteri pitää laskea, työnnä nostovipu noin ohjauskaaren puoliväliin niin sylinteristä virtaa öljy takaisin  traktorin vaihdelaatikkoon. Tällä tavalla voi käyttää kippiä ja takakuormainta tai trukkihaarukkaa jossa on yksitoiminen nostosylinteri.

Nuo toiminnot saa aikaan vaikka valitsin on keskiasennossa, mutta silloin kaikki tapahtuu hyvin pienellä nostovivun liikkeellä, mutta herkällä otteella se onnistuu kyllä esim. takakuormaimen kanssa. Tällöin paineöljy tulee ulosottoon kun nostovipua liikauttaa vain muutaman millin taaksepäin, pitää kun vivun liikauttaa lähtöasentoon ja laskeutuu kun vipua työntää muutaman millin eteenpäin.  

Kaksitoimiventtiili toimii kolmitieventtiilin sekä valitsimen asennosta riippumatta. Kun letkut on kiinnitetty siihen niin toiseen suuntaan vipua painaen sylinteri liikkuu yhteen suuntaan ja päinvastaiseen suuntaan painaen sylinteri tekee paluuliikkeen.

Jos juontokourassa on kaksitoiminen sylinteri niin se kytketään kaksitoimiventtiiliin.

erkki
Asiantuntija

Viestien lukumäärä : 5028

Takaisin alkuun Siirry alas

990 selectamatic hydrauliikan ulosoton ohjeita kaivataan Empty Vs: 990 selectamatic hydrauliikan ulosoton ohjeita kaivataan

Viesti  dbtraktori To Marras 12 2020, 20:55

Kiitos paljon vastauksesta Erkki. Selvensi asiaa tosi paljon. Nyt vain kokeilemaan

dbtraktori

David Brown : teksti
Viestien lukumäärä : 7

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa