Taavetti-talli
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Lumilingon nivelakselin tyyppi

Siirry alas

Lumilingon nivelakselin tyyppi Empty Lumilingon nivelakselin tyyppi

Viesti  Taavi 990 lähetetty Ti Elo 11 2020, 11:25

Hei,
Ostin tuttavaltani vuodelta 1966 peräisin olevan Kontu-merkkisen lumilingon, joka on ollut hänellä käytössä 35 Massikan perässä. Mukaan tuli myös jonkinlaisella ylikuormitussuojalla varustettu nivelakseli, joka taitaa valitettavasti jäädä liian lyhyeksi omaan "suurikokoiseen" Smile DB 990 implematiciin.
Myynnissä on monenlaisia nivelakseleita ja niihin saisi näköjään upotettua helposti jopa kaksi kertaa vanhan lingon hinnan. Kontu-linko on varustettu suoralla akselilla, enkä pikaisella tarkastelulla löytänyt siitä minkäänlaisia murtopultteja. Kysynkin tästä syystä, että oletteko käyttäneet em. linkoja kokonaan ilman pultti- tai levykytkimiä, vai onko sellainen välttämätön linkokäytössä? Halvimmissa myynnissä olevissa nivelakseleissa ei ole lainkaan kytkimiä ja edullisimpia pulttikytkimellä varustettuja akseleita alkaa saada vasta 150 euron yläpuolelta.
Entä miten tarpeellisena näette vapaakytkimen olemassaolon? Jonkin nettikirjoituksen mukaan linko saattaa alkaa viemään traktoria, ellei nivelakselissa ole vapaakytkintä, joka päästää voiman siirtymään ainoastaan yhteen suuntaan. Ilmeisesti tarve on suurempi juuri silloin kun traktorissa ei ole kaksoiskytkintä.  
Yhtenä vaihtoehtona olisi ehkä hankkia nykyiseen nivelakseliin ainoastaan nivelakselin puolikas tai uusi pidempi muotoputki jos sopiva sattuisi jostain löytymään.
Taavi 990
Taavi 990

David Brown : David Brown 990 Implematic -63
Viestien lukumäärä : 21

Takaisin alkuun Siirry alas

Lumilingon nivelakselin tyyppi Empty Vs: Lumilingon nivelakselin tyyppi

Viesti  mattkau lähetetty Ti Elo 11 2020, 13:24

Minun kokemus (880 yksöiskytkin) on, että vapaakytkin on "pakollinen". Linko kyllä työntää traktoria ilman vapaakytkintä. Isompi ongelma minusta kuitenkin oli, kun vaihdetta eikä perää ei saanut pois päältä, jos jostain syystä jäi "veto päälle" esimerkiksi traktorilta yrittäessä voima loppua. Jonkunlainen ylikuormitussuoja tietysti myös on hyvä olla olemassa, räikkä, levykytkin tai pultti.

Sanotaan myös, että traktorit, joissa hydraulinen saparon kytkentä, eivät tykkää jos linko alkaa työntämään.

Minun mielikuva nivelakselin pituudesta on ennenmminkin, että sitä ei saa niin lyhyeksi jotta mahtuisi traktorin ja lingon väliin. Tämä taas johtuu numeroa pienemmästä traktorista ja lingosta, jossa akselinpätkä murtopulttia varten.
mattkau
mattkau

David Brown : 880 Sel 1966
DBTCF:n jäsen nro : 36
Viestien lukumäärä : 1205
Paikkakunta : Saarijärvi

Takaisin alkuun Siirry alas

Lumilingon nivelakselin tyyppi Empty Vs: Lumilingon nivelakselin tyyppi

Viesti  1690 metsä lähetetty Ti Elo 11 2020, 15:18

Uudet pidemmät putket vanhaan akseliin lienee halvin ratkaisu, jos nivelet on kunnossa. IKH on sellanen paikka mistä löytynee.

Jonkinlainen suojakytkin on linkohommiissa syytä olla.

Isävainaa joskus alkupuolella 80 lukua yritti lingota ilman sujakytkintä, mutta Walterseitisä halkeili putkia ja ristikoita sen verta tihijään, 
että suojakytkinakseli tuli halvemmaksi. 
Tuo sama isävainaan ostama levykysuojakytkin Waltrseikki on mulla edelleen käytössä, mutta lingon olen vaihtanu kahdesti uuteen. 
Ei mennyt raha hukkaan kunnon sujakytkinakselissa

1690 metsä

David Brown : teksti
Viestien lukumäärä : 475

Takaisin alkuun Siirry alas

Lumilingon nivelakselin tyyppi Empty Vs: Lumilingon nivelakselin tyyppi

Viesti  Taavi 990 lähetetty Ke Elo 12 2020, 10:51

Kiitoksia kommenteista! Täytyy nyt tosiaan ensimmäisenä tutkia josko tuon lingon mukana tulleen nivelakselin saisi jatkettua, jollei jostain sitten sattuisi löytymään sopivaa käytettyä akselia.
Taavi 990
Taavi 990

David Brown : David Brown 990 Implematic -63
Viestien lukumäärä : 21

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa