Taavetti-talli
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

öljyn laatu

+6
Riku
Goodtractor
erkki
Jyryytin
OlleK
outsider
10 posters

Siirry alas

öljyn laatu Empty öljyn laatu

Viesti  outsider La Syys 24 2016, 09:43

Paljon on foorumilla kirjoitettu noista öljyistä mikä käy mihinkin.

Nuo universalit STOU öljyt tuli muotiin vissiin 70-luvulla ja niitä taavettiinkin suositellaan joka paikkaan.

Aika moni joka todella paljon on ajanut ja ajaa edelleenkin taaveteilla ei laita universalia ainakaan moottoriin.
Arvelu on että aika moni "kanki-ongelma" johtuu nimenomaan universal öljystä kun konetta todella ahdistetaan.

Itse en ole universalia taavetin moottoreihin laittanut sitten 70-luvun.

Minkäslaisia kokemuksia foorumin kättäjillä on aiheesta Question Question

outsider

David Brown : 30C,950,990imp,1210,1200hybrid,1494,1694.1690T,1594hs
DBTCF:n jäsen nro : 5
Viestien lukumäärä : 1893

Takaisin alkuun Siirry alas

öljyn laatu Empty Vs: öljyn laatu

Viesti  OlleK La Syys 24 2016, 10:23

Kaikki STOU öljyt täyttävät David Brown tehtaan asettamia luokitusvaatimuksia. Jos joku on sitä mieltä, että STOU ei sovellu johonkin kohtaan, saa hän vapaasti olla sitä mieltä. Yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä pätee myös tässä asiassa. Ahdistamalla moottoria viimeiseen pisaraan saadaan aikaan mitä erilaisia vaurioita ja ongelmia. Traktorissa on vaihteisto ja kuorman suuruutta voidaan pienentää, jolloin saadaan moottori pyörimään järkevillä kierrosluvuilla kuormituksen alaisena. Jatkuva vedättäminen kaasu pohjassa maksimi vääntömomentin kierrosluvulla on vahingollista kaikille moottoreille ja voimansiirroille, riippumatta käytetystä öljystä.

OlleK

Viestien lukumäärä : 1522

Takaisin alkuun Siirry alas

öljyn laatu Empty Vs: öljyn laatu

Viesti  Jyryytin La Syys 24 2016, 23:57

Itse kiinnitin huomiota sellaiseen asiaan tuon yleisöljyn kohdalla, kun sitä oli moottorissa että moottoriöljy on pitkänaikaa "kirkasta" kun öljytikusta katsoo pintaa. Eli se öljy ei kerää ilmeisesti läheskään niin ärhäkkäästi tuhkaa, nokea yms. itseensä kuin oikea dieselmoottori öljy. Minne se töhkä sitten jää, on  ???

Eli kun laittaa normaalit dieselmoottori öljyn moottoriin, niin öljy muuttuu melko nopeasti tummaksi ja silloinhan sen öljyn on täytynyt kerätä itseensä sitä likaa moottorista mitä siellä syntyy käynnin aikana.
Naapurin mies käytteli pitkään Massikasssaan yleisöljyjä, ja kehui aina kuinka pysyy moottoriöljyt puhtaina pitkiä aikoja. Kun sitten vaihtoi oikean moottoriöljyn moottoriin, niin ei ole enään puhunut mitään öljyjen puhtaina pysymisestä..
Olen myös itse jättänyt tästä syystä käyttämättä yleisöljyä moottorissa.
Jyryytin
Jyryytin

David Brown : 1490-81
DBTCF:n jäsen nro : 8
Viestien lukumäärä : 571
Paikkakunta : Kokkola

Takaisin alkuun Siirry alas

öljyn laatu Empty Vs: öljyn laatu

Viesti  erkki Su Syys 25 2016, 12:18

Öljyt menee mustaksi kun polttoaineen hiilivedyistä jää osa hiilestä palamatta. Siitä jää siis nokea, joka on pääosasssa myös silloin kun moottoria käsketään kovasti. Ilmamäärä on liian pieni syötettyyn polttoainemäärään nähden ja kun happea ei riitä partnereiksi kaikille hiilatomeille, niin hiiltä pukkaa ulos pakoputkesta mustana savuna. Dieselmoottori saavuttaa maksimaalisen tehonsa noin 30%:n ylisyötöllä, jolloin mustaa savua tulee torven täydeltä ja moottorin polttoainetalous huononee jyrkästi. Mikä sitten vaikuttaa sihen, että mustuuko öljy vai ei? Lautamiesjärjellä ajatellen on niin, että männänrenkaiden ohi kampikammioon tulvinut savukaasu mustuttaa öljyn kuin öljyn. Grafiitti, eli noki on myös erittäin hyvä voiteluaine, joten musta öljy on periaatteessa parempaa tavaraa kuin uusi ja kirkas öljy. Öljyn lisäaineet ovat hapettumisenestoaineita ja pintapaineen kestoa lisääviä aineita, entiseen aikaan kai enimmäkseen sinkkiyhdisteitä. Jos öljy pääsee hapettumaan, sen viskositeetti kasvaa. On riittävästi esimerkkejä autoista, joihin ei ole vaihdettu öljyjä ajallaan ja sitten kun öljyt on viimein vaihdettu, sitä kuluu ihan simona. Polttoaineessa on myös hyvin pieniä määriä rikkiä, josta sopivissa olosuhteissa muodostuu rikkihappoa tai rikkipahoketta. Öljyssä pitää olla siis myös happoja neutraloivaa vaikutusta. Vedensitomiskyvystä on ollut juttu aiakasemminkin ja se on nykyää pääsääntö, että sekä moottoiöljyt että vaihteistoöljyt sisältävät emulgantteja, jolloin vesi sekoittuu öljyyn. Hydrauliikassa taas emulgoitumattomuus on ehdoton vaatimus, mutta hydrauliöljyn votelukyky saa olla varsin vaatimaton. Oikea hydrauliöljy ei kelpaa muualle kuin hydrauliikkaan, siitä ei ole edes teräketjuöljyksi. Miten se nyt menikään? Sveitsin armeijan linnkuveitsellä voi tehdä melkein mitä tahansa, mutta todella hyvä se ei ole missään.

erkki
Asiantuntija

Viestien lukumäärä : 5033

Takaisin alkuun Siirry alas

öljyn laatu Empty Vs: öljyn laatu

Viesti  Goodtractor Su Syys 25 2016, 14:50

Tämänikäluokan moottoriin mitä DB on käy universaali vallan mainiosti ja hyviä kokemuksia on,moottorin rakenteesta johtuvia enemmänki nuo aloituksessa mainitut vaivat.

Ei ole nokea venttiilikopan alla vaikka universaalit on uudesta ollu ja tunteja keskimääräistä enemmän ajettu,toki öljyt vaihdetaan säännöllisesti.

Sitten näissä nykysukupolven moottoreissa asia on toinen ja valmistajan ohjeiden mukaan niissäkin paras toimia ja jo viskositeettivaatimukset erit kun universaaleissa,kuten kaikki muutkin ominaisuudet.

Goodtractor

David Brown : teksti
Viestien lukumäärä : 32

Takaisin alkuun Siirry alas

öljyn laatu Empty Vs: öljyn laatu

Viesti  Riku Su Syys 25 2016, 19:03

Vaihdoin noin kaksi vuotta sitten traktoreissa öljymerkkiä. Olin käyttänyt ennemmin Castrol turboluokan moottoriöljyä 10 - 30 W. Paikallinen tarvikeliike kertoi Castrollin vaihtaneet maatalouskone öljyt universal öljyiksi. En oikein luottanut universal öljyihin ja vaihdoin merkin Shellin vastaavaan, eikä vielä koneet rikkoutuneet. Koneisiin tunnit tulevat pääasiassa kesällä peltotöissä sekä hieman talvetta puiden siirrossa ja lumityöissä. Öljyt vaihdan koneisiin noin vuoden välein jolloin niillä ajettu noin sata tuntia / kone.
Tietenkin hieman varastossa Castrol CDR moottoriöljyä isännän silmäterään DB 880 johon kylläkin tunteja tulee vain noin 30 h/vuosi. Wink
Mikä mielestänne oikea viskositeetti peltokäytössä turbokoneen öljylle?

Riku

David Brown : DB 850 Impematic vm. 1960
Viestien lukumäärä : 378
Ikä : 60
Paikkakunta : Etelä-Pohjanmaa

Takaisin alkuun Siirry alas

öljyn laatu Empty Vs: öljyn laatu

Viesti  OlleK Ma Syys 26 2016, 07:34

Kaikkiin maataloudessa käytettäviin moottoreihin on meidän ilmastossa SAE 10W-30 sopiva viskositeetti. Sillä ei ole merkitystä onko moottori ahdettu vai ei.

OlleK

Viestien lukumäärä : 1522

Takaisin alkuun Siirry alas

öljyn laatu Empty Vs: öljyn laatu

Viesti  pets Ti Syys 27 2016, 10:39

Traktoreissa SAE 10W-30 mitä olen käyttänyt monta vuotta ilman mitään ongelmaa. Puimurissa SAE 15W-40 olen käyttänyt.

pets

Viestien lukumäärä : 172
Paikkakunta : Hämeenlinnan vieressä

Takaisin alkuun Siirry alas

öljyn laatu Empty Vs: öljyn laatu

Viesti  TIKO Pe Syys 30 2016, 08:12

Kyllä mä aiemmin joka paikkaan kaasin tuota universaalia, mutta nyttemmin laitan vain vaihelootaan tuota universaalia. Moottoreissa moottoriöljyt.
TIKO
TIKO

David Brown : 1390, 1494-4HS+ Isme 140,1690HS (osina),1690T-4,1594-4HS
DBTCF:n jäsen nro : 54
Viestien lukumäärä : 894
Ikä : 46
Paikkakunta : Nastola

Takaisin alkuun Siirry alas

öljyn laatu Empty Vs: öljyn laatu

Viesti  Tessu Pe Syys 30 2016, 22:40

itte ostin Taaviin 15/40 kun pelkästään kesäkäyttöä ja vähän,   ja väljä pannu niin ei tuu kaikki heti ulos.
On sitä käytetty Natikassa aikoinaan Mobilin 20/20 talvella ja hyvin sekin pelas kun lämmitti käyntiin.
Autoissa olen sen tehny että sekä öljy merkkiä/laatua en vaihda jollei valmistus lopu,sama ois pitäny olla raksoissa jo alusta asti,mitäs sitä hyvää vaihtamaan muuhunkaan...
Luulen että näihin vanhoihin käy öljy kun öljy kunhan vaan liukasta on,leikkautumiset ja rikkoontumiset taitaa johtua muista tekijöistä,ehkä likasesta ja vähäisestä öljystä enempi?

Tessu

David Brown : DB 850 vm:1961
Viestien lukumäärä : 1880
Ikä : 57
Paikkakunta : Hollola

Takaisin alkuun Siirry alas

öljyn laatu Empty Vs: öljyn laatu

Viesti  mattkau La Loka 01 2016, 09:14

Moottorin, varsinkin vanhan, hyvinvoinnin kannalta yhtä tärkeää ellei tärkeämpääkin kuin öljyn vaihto on suodattimen vaihtaminen. Suodatin hoitaa virkaansa kunnes tulee täyteen moskaa ja alkaa päästämään öljyn ohi. Vanhaa toimivaa moottoria ei kannata särkeä jättämällä suodatin vaihtamatta.

Ja kirjoitetaan vielä kerran. Purkin kyljessä lukee mihin käyttöön öljy on tarkoitettu. Kannattaa lukea luokitukset ja uskoa niihin. Miksi siis ehdoin tahdoin pitäisi panna esimerkiksi hydrauliöljyä taavetin laatikkoon kun se on tarkoitettu toimivan vaihteistoöljyllä eli siis purkista pitää löytyä esimerkiksi teksti API GL4. Minulla on laatikossa yleisöljy ja koneessa dieselöljy kun nyt sattuu olemaan muitakin dieseleitä, jonkinmoista rationalisointia.
mattkau
mattkau

David Brown : 880 Sel 1966, 1210 1974
DBTCF:n jäsen nro : 36
Viestien lukumäärä : 1595
Paikkakunta : Saarijärvi

Takaisin alkuun Siirry alas

öljyn laatu Empty Vs: öljyn laatu

Viesti  erkki La Loka 01 2016, 16:37

Tuoista emulgoituisesta on ollut puhetta aikaisemminkin. Sen mukana tulee vastaan nämä pakkaskautena esiintyvät imusihdin tukkeentumiset. Jos vesi ei sekoitu öljyyn, se jää lootan pohjalle ja sen voi lirauttaa ulos loka-marraskuussa kun hiukan raottaa proppua.

Nykyiset vaihteitoöljyt ja STOU -öljyt on kaikki emulgoivaa sorttia, joten kondenssivesi sekoittuu niihin ja muodostaa hileitä kun ollaan pakkasen puolella. Jos vettä on runsaasti, niin hydrauliikan imusiiivilä tukkeutuu. Sekä Nesteellä että Teboililla on sellainen vaihteisto/hydraulikkaöljytyyppi toimitusohjelmassa, joka ei emulgoidu. Tällä ominaosuudella on merkitystä kun traktorilla ajetaan vähän ja kun se talvehtii ulkoilman lämpötilassa.

erkki
Asiantuntija

Viestien lukumäärä : 5033

Takaisin alkuun Siirry alas

öljyn laatu Empty Vs: öljyn laatu

Viesti  Tessu Ma Loka 03 2016, 02:56

Öljynsuodattimet vaihdan aina kun johonkin öljyjäkin vaihtelen sehän onkin selvä.
Meillä on aina ollu Taavetissa muissa paikoissa hypoidiöljy kuten kirjoissakin luki, moottorissa ja ilmanputsarissa sitten moottoriöljy.
Toki varmaan pelaa sillä STOU.llakin siihen en puutu koska en ole käyttäny,siksi onkin hyvä näitä lukea että tiedän minäkin enempi vaikka kalustoa on vähän ja samoin ajoakin,mutta ei se kysyvä kuiteskaan eksy!
Onneksi on tietäjiä

Tessu

David Brown : DB 850 vm:1961
Viestien lukumäärä : 1880
Ikä : 57
Paikkakunta : Hollola

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa