Taavetti-talli
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kokemuksia juontovinsseistä?

Siirry alas

Kokemuksia juontovinsseistä? Empty Kokemuksia juontovinsseistä?

Viesti  Jarkki lähetetty Ma Marras 01 2010, 09:38

Millaisia kokemuksia porukalla on juontovinsseistä? Meinasin, että jos 990:llä kokeilisi pienimuotoista puunajoa juontovinssillä. Pitäisi ensin vain hankkia kampe. Onko kenelläkään hyviä ja huonoja kokemuksia juontovinsseistä? Rysky, Hakki...?

Jarkki

Viestien lukumäärä : 114

Takaisin alkuun Siirry alas

Kokemuksia juontovinsseistä? Empty Vs: Kokemuksia juontovinsseistä?

Viesti  erkki lähetetty Ma Marras 01 2010, 12:48

Masinistit -palstalla oli vähän aikaa sitten aika pitkä keskustelu juontovinsseistä.

Ittellä on sen verran kokemusta, että tukkipuun kaliberiset pölkyt olen ajanut omatekoisella kärry/vinssisysteemillä ainakin kymmenen vuotta. Siinä on henkilöauton perämurikasta tehty vintturi, joka vetää tasauspyörästön välityksellä kun toista napaa jarruttaa. Rumpu on tehty jarrulevystä ja vaijeri on jotain ohutta, olisikohan 8 mm paikkeilla. Voimaa vintturissa on sen verran että tiukassa paikassa vaijerin saattaa vetäistä poikki. Arviolta 400...500 kiloinen pölkky sillä nousee kyytiin kun on ensin opetellut tekniikan. Tai sanotaan niinpäin, että jos vinssillä ei saa pölkkyä kyytiin niin se on liian iso minun tarpeisiin muutenkin. Ei ole vielä tullut sellaista kohdalle.

Talvikelin vehkeitä ne on siinä mielessä, että maata pitkin hinatessa puut tahtovat paikoitellen hiekkautua, mikä ainakin kenttäsahalla aiheuttaa ylimääräistä vaivaa.

Jos pitää hakea puita vaikeasta maastosta niin vinssihomma on ihan ehdoton. Jos siinä on 50 metriä vaijeria niin ulottuvuuskin riittää moneen paikkaan. Sellaista evoluutiota olen ajatellut, että pitäisi olla kauko-ohjaus kun työskentelee yksin. Joskus aina sakset saattaa lipsahtaa irti, niin tulee edestakaista kävelyä suotta.

Tärkeää siinä on, että vaijeri kelautuu auki herkästi ja taittopyörä pitää olla sen verran korkealla, että vaijeri vetää tyveä selvästi yläviistosta.
Metsässä on aina kantoja, kiviä ja muuta estettä johon pölkky tökkää ja jumittaa helposti.

erkki
Asiantuntija

Viestien lukumäärä : 4115

Takaisin alkuun Siirry alas

Kokemuksia juontovinsseistä? Empty Vs: Kokemuksia juontovinsseistä?

Viesti  Vieraili lähetetty Ma Marras 01 2010, 16:55

Meillä on just samanlainen vinssi kuin Erkillä,kyläsepän tekemä.60-luvun lopulla isäukko sen teetti,monet kuormat on ajettu ja selkävaivoilta säästytty.

Vieraili
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

Kokemuksia juontovinsseistä? Empty Vs: Kokemuksia juontovinsseistä?

Viesti  taavettimies lähetetty Ma Marras 01 2010, 17:05

Isoisällä oli tuollainen auton perästä tehty vinssi mutta se ei kauaa kestänyt. Sen korvaajaksi tuli farmi vinssi joka on vieläkin iskussaan.
taavettimies
taavettimies
Ylläpito

David Brown : 25D
DBTCF:n jäsen nro : 18
Viestien lukumäärä : 1468
Paikkakunta : Etelä-Karjala Lappeenranta

Takaisin alkuun Siirry alas

Kokemuksia juontovinsseistä? Empty Vs: Kokemuksia juontovinsseistä?

Viesti  erkki lähetetty Ma Marras 01 2010, 19:46

Tein omani Volvon perästä. Salonpään Veikolla oli silloin vielä purkaamo ja kysyin, että missä autossa on luja perä, niin Veikko sanoi, että Volvossa täytyy olla koska ei ollut kuulemma koskaan myynyt sellaista kenellekään varaosaksi, niitä oli purkaamolla läjäpäin. Lyhennetty ja hitsaamalla liitetty vetoakseli siitä on kerran pirskahtanut poikki.

erkki
Asiantuntija

Viestien lukumäärä : 4115

Takaisin alkuun Siirry alas

Kokemuksia juontovinsseistä? Empty Vs: Kokemuksia juontovinsseistä?

Viesti  Jarkki lähetetty Ti Marras 02 2010, 09:11

Perämurikasta saisi vinssin kun vain olisi missä tehdä ja vehkeet millä tehdä. Toistaiseksi talo ja verstas puuttuu. Tarve on tosiaankin sellainen, että tulevan tuvan takametsä (n. puoli ha) pitäisi siistiä ennen rakentamista, niin ajattelin tuota vinssiä ja juontokouraa. Kuusta ja mäntyä 300 litrasta ylöspäin ja osa reilusti yli kuution puita, ripapuita tietysti seassa. Nousua 60 metrin matkalle tulee yli 15 metriä ja tuo rinne on kallioinen ja sammaleinen. Eipä siis muuten saa puita pois kuin suoraan alas vinssaamalla. Ja tontilla on myös pari hehtaarin ryteikkö, jonka ajattelin väljennyshakata itse. Parhaan tilin tekisi jos antaisi moton tehdä työn, mutta asioilla on puolensa. Ensinnäkin ainoa mahdollinen pääajoura tulee pihaan hyvin kapean solan kautta, jyrkät kalliorinteet molemmin puolin. Taavetti kulkee tuosta solasta sutjakasti ja siihen ei silloin tarvitse hakata niin leveää uraa kuin motolle+ajokoneelle. Nyt tuo sola on niin mukavasti kuusien varjostama ja sitä ei viitsisi turhaan avartaa. Kun ajaa itse, niin voi odotella pakkasia ja lunta tampattavaksi, tuo ryteikkö on nimittäin pehmeällä maapohjalla. Ja merkittävä asia on myös se, että kun tekee itse, niin saapahan puuhastella moottorisahan ja traktorin kanssa metsässä viikonloput ja on poissa muusta pahanteosta.

Jarkki

Viestien lukumäärä : 114

Takaisin alkuun Siirry alas

Kokemuksia juontovinsseistä? Empty Vs: Kokemuksia juontovinsseistä?

Viesti  TIKO lähetetty La Marras 06 2010, 09:48

Noita juontovinssejä on melkein joka maatilalla kuusen alla, ei kannata alkaa itse tekemään! katseleepi myynti-ilmoituksia ja vähän ympärilleenkin jos jollain tutun tutulla olisi jouten, irtoaa melko halvalla tuollaiset. Melko ikuisia vehkeitähän nuo ovat. Vaijerin joskus vaihtaapi. Juontokouratkin halpoja jep.

Ite joskus bongasin puretun Hakki-juontokouran romiksella kappaleina, joku kädetön yrittänyt räkiä työntövarren korvaketta paikalleen. 40€ sain kaikki osat, tapit vain uupui. Lisäsin vielä sivukääntösylkyn, hyvä tuli. Smile
TIKO
TIKO

David Brown : 1390, 1494-4HS+ Isme 140,1690HS (osina),1690T-4,1594-4HS
DBTCF:n jäsen nro : 54
Viestien lukumäärä : 823
Ikä : 42
Paikkakunta : Nastola

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa