Taavetti-talli
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

950 Nostolaite/hydrauliikka onkelma

Siirry alas

950 Nostolaite/hydrauliikka onkelma Empty 950 Nostolaite/hydrauliikka onkelma

Viesti  Spitfire Ti Tammi 12 2010, 14:10

Eli mulla on "piharattorina" tuollanen 950 -59 Horndraulic etukurmaajalla. Männäviikolla kun tein perälevyllä lumitöitä lakkasi nostolaite nostamasta kokonaan. Ei tapahdu yhtään mitään kun vipua liikuttaa. Myöskään etukuormaaja ei toimi. Keliä oli about -18.

Syksyllä huutelin vaihteiston löpöllä kahteen kertaan ja vesiseokset vaihdettiin uusiin öljyihin. Myös imusihti pestiin huolellisesti. Nostolaitetta vaivannut vika, eli valuu alas ittekseen, säilyi huollosta huolimatta. Öljyn väri muuttui kyllä hieman vetiseksi parin kk:n käytöllä, mutta on se kuitenkin enempi öljyä kuin vettä.

Nyt on taavi lämpösessä tallissa sulamassa, mutta mitäs pitäis tutkia? Aiemmin, kun nostolaitetta on käyttänyt on pumpusta kuulunut joku ääni, mutta nyt ei kuulu mitään. Voisiko tästä tulkita, että pumppu on entinen? Kannattaako korjauttaa vai hommata uusi IKH:lta, vai jopa käytetty esim. kepöstä? Meinasin tuossa samalla, että vaihtaisin tiiviste satsit siihen 3-tie venttiiliin ja nostolaiteventtiiliin. Nuo sais IKH:lta. Onko tuo nostolaiteventtiili paha rasti purkaa, eli onko mitään sudenkuoppia?

Spitfire

Viestien lukumäärä : 8

Takaisin alkuun Siirry alas

950 Nostolaite/hydrauliikka onkelma Empty Vs: 950 Nostolaite/hydrauliikka onkelma

Viesti  erkki Ti Tammi 12 2010, 17:27

Pakkaskeli panee epäilemään, että olisiko öljyssä sitten vieläkin niin paljon vesijäänteitä, että hile on ryytänyt imusiivilän tukkoon. Se selviää kun peli on lämmennyt.

Imlen ykkösniksi on avata ulosottovaihteen päällä oleva proppu jossa on neliskanttinen kolo. Propun alla näkyy suoraan nostoventtiili. Jos se ei laskeudu alas saakka niin ei nouse kyllä mikään, ei etukuormaaja eikä nostolaite. Sitä voi varovasti koputtaa alaspäin jos vaikka alkaisi pelittää.

Itsekseen laskevaan nostolaitteeseen todennäköisin syy on kulunut männän tiiviste.

Minulle ei oikein valjennut mitä tiivisteitä aiot vaihtaa ja minne. Varsinaiset nosto ja pitoventtiilit ovat pumpun päällä ulosottovaihteen kotelon sisällä. Sinne pääsee käsiksi kun laskee öljyt ulos ja ottaa ulosottovaihteen pois paikaltaan. Venttiilin puhdistus ja uudelleen tiivistys ei ole paha rasti. Sen vaan kun muistat huolehtia, että nosto- ja pitoventtiiliä liikuttavan sorkan varpaanvälissä olevan pultin säätö tulee kohdalleen, siis mutteri oikeaan korkoon. Muuten se ei pelaa. Samalla voi tarkistaa, ettei pumpun käyttöhammaspyörästä ole kiila katkennut. Dunkelin sivuilla on muistaakseni kuvakertomus 950:n kiilan vaihdosta.

Nostovivun alapäässä on vetovastusssäädön venttiili ja TCU, mutta jos niille ei ole käyttöä niin on ihan sama vaikka tulpata sinne menevä putki niin ei ainakaan sieltä vuoda. Eikä se yleensä vuodakaan jos työntövarren tunnnustelijavaijeri on irrallaan.

erkki
Asiantuntija

Viestien lukumäärä : 4393

Takaisin alkuun Siirry alas

950 Nostolaite/hydrauliikka onkelma Empty Vs: 950 Nostolaite/hydrauliikka onkelma

Viesti  Jyryytin Ti Tammi 12 2010, 17:38

Väittäisin, ettei IKH:lta löydy tiiviste sarjaa tuohon koneeseen, ehkä juuri esim 990 selectaan löytyy, mutta 950... Mene ja tiedä.
Jos siinä on alkuperäinen kolmitieventtiili, siis sellainen kolmella nupilla varustettu, niin sinne käy ihan orkkis O-renkaat ja kupari tiivisteet.
Ja sitten se pumpun ääni, eihän se ääni kuulu vain siinä vaiheessa kun esim. nostolaite on noussut ylimpään asentoon? Silloin siellä huutaa varoventtiili ja se kuluttaa sen pumpun loppuun, muistathan siirtää nostolaitteen vivun "keskelle" kun tarvittava nosto on suoritettu?

Mutta tosiaan ihmetyttää jos IKH löytyisi muka tiivistesarja Impleen...
Jyryytin
Jyryytin

David Brown : 1490-81
DBTCF:n jäsen nro : 8
Viestien lukumäärä : 569
Paikkakunta : Pietarsaari

Takaisin alkuun Siirry alas

950 Nostolaite/hydrauliikka onkelma Empty Vs: 950 Nostolaite/hydrauliikka onkelma

Viesti  erkki Ti Tammi 12 2010, 19:12

Pihlajaniemeltä löytyy todennäköisesti kaikki tarvittava.

erkki
Asiantuntija

Viestien lukumäärä : 4393

Takaisin alkuun Siirry alas

950 Nostolaite/hydrauliikka onkelma Empty Vs: 950 Nostolaite/hydrauliikka onkelma

Viesti  Spitfire Ke Tammi 13 2010, 07:33

Kiitokset pikaisista vastauksista.

Olikohan lokakuuta, kun vaihtelin öljyt perään ja huuhtelin sen 3 kertaa löpöllä ajellen välillä hieman pihassa. Sinne on tosiaan jäänyt vielä jonkin verran vanhaa litkua, kun kerta värjäsi öljyt vielä. Varmaan etukuormaajan sylinterit on täynnä. Vaihdellaan taas keväällä ja puretaan etuk. pumputkin samalla, niin saa nekin puhtaaksi. Nostolaite tosiaan nosti nyt, kun rattori oli päivän lämpimässä. Ihmetyttää vaan, kun se viimetalven toimi moitteetomasti, vaikka oli selkeesti huonommat öljyt.

Joo, kaitoin IKH:n kuvastoa virheellisesti. Ei sieltä tuohon vanhukseen mitään tiivisteitä saanutkaan. Kysytään Pihlajanniemeltä. Vuotaa se 3 tie venttiili jo uloskin päin hieman. Lisäksi, kun esim. kuormaaja on ylhäällä ja venttiilin sulkee, niin kuormaaja laskee pikkuhiljaa alas.

Pumpusta on mielestäni kuulunut vieno hurina kokoajan ja sit erilainen ääni, kun nostolaite on ihan ylhäällä. Olen ottanut sen vivun siihen keskelle. Eli ääni on aina muuttunut. (voihan se olla se hurina painelaakerikin...)

Eli nyt kun tuo kuitenkin toimii, niin kannattanee tehdä tuo tiivisteiden vaihto varmaan sit samalla, kun vaihtaa nuo öjytkin. Ei oikeen uskalla näin talviaikaan rempata, kun pitää olla aurauskunnossa nuo vehkeet.

Täytynee kuitenkin hieman fiksailla sähkjä ja sivurajoittima, kun kerta on nyt kuivat/sulat paikat. Jos jollain on ilmansuodattimen koteloa tai maskikehyspeltiä ylimääräisenä, niin saattaisin olla kiinnostunut.

Spitfire

Viestien lukumäärä : 8

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa