Taavetti-talli
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DB 880 Selectamatic 1966

5 posters

Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty DB 880 Selectamatic 1966

Viesti  ThePete Ma Heinä 25 2016, 15:00

Tästä laitteestanihan täällä jo sirpaleittain juttua onkin siellä täällä, mutta pistetään nyt pystyyn oma topic tästä, niin voi keskittää kysymykset.

DB 880 Selectamatic 1966 14218091.t

Meni siinä kolme vuotta että hujahti tekemättä tälle koneellee yhtään mitään. Purin atomeiksi MB508D:n ja uudelleenrakensin siitä matkailuauton. Uudelleen pellitin korinkin...nyt on vielä tuo T3, VW Caravelle 1985, tuossa kesken odottelemassa TDI-moottorin ja vaihdelaatikon paikalleen nostoa ja kiinnilaittoa. Sen jälkeen onkin tämän aika taas...

Nostolaitepulmahan tässä on ja siihen tullaan palaamaan myöhemmin, nyt olisi akuuttina asiana vesipumppu. Ilmeisesti sökö, koska lähes välittömästi liikkeellelähdön jälkeen alkaa keittelemään. Nestettä on koneessa ja se siellä pysyy, jos ei keittele sitä pois sieltä. Oliskos jollakulla vesipumppua jouten, vai saako tuon peräti korjattua? Juniori tuollaista ongelmaa raportoi koneen vierestä, on sen vienyt mökilleen rankakärryä vetämään, enkä siis pääse sitä itse tutkimaan ennen kuin saan sen taas tänne. Ajattelin kuitenkin ennakoida, jos osoittautuu haastavaksi vesipumpun löytäminen.


Viimeinen muokkaaja, ThePete pvm Pe Syys 16 2022, 20:28, muokattu 1 kertaa

ThePete

David Brown : DB 880 Selectamatic 1966, DB 880 Selectamatic 1969
Viestien lukumäärä : 58
Paikkakunta : Jurvan Metsäkylä

Takaisin alkuun Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty Vs: DB 880 Selectamatic 1966

Viesti  OlleK Ti Heinä 26 2016, 18:00

En kyllä ensimmäiseksi lähtisi epäilemään vesipumppua jos kone keittää. Enemmin uskon siihen, että vanhan koneen jäähdytin on täysin tukkeessa. Kun kone keittää, onko jäähdyttimen yläosa kuuma ja alaosa kylmä? Ja kun se keittää, tuleeko vesi ulos jäähdyttimen korkista vai mistä? Jotta vesipumppu olisi sillä lailla "hajalla", että se ei pumppaisi vettä, pitäisi vesipyörän siivet oilla täysin irronneet/kuluneet pois tai vesipyörä olla täysin irti laakerin akselista niin, että se ei pyöri. , ja tällaista en ole ikinä nähnyt. Jos vesipyörä on rikki johtaa se toden näköisesti myös vuotoon. Onkohan tuulettimen hihna oikean mallinen, kunnolla paikoillaan ja oikein kiristetty. Vesipumpun pystyy kyllä korjaamaan jos vikana on laakerivaurio ja/tai tiivistevaurio. Korjaussarjan hinta on kuitenkin sen verran korkea, että uuden pumpun asentaminen on varmempi keino. Jäähdytysveden keittäminen johtuu usein myös vaurioituneesta kannentiivisteestä ja sitä epäilen jos kone alkaa keittämään pian liikkeellelähdön jälkeen.

OlleK

Viestien lukumäärä : 1459

Takaisin alkuun Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty Vs: DB 880 Selectamatic 1966

Viesti  ThePete Su Loka 23 2016, 17:18

No, kaikki nuo vaihtoehdot ovat kyllä mahdollisia...kuusen alta tämän muutama vuosi sitten pelastin pitkän seisonnan jälkeen ja virittelin käyntiin. Yhtään en tiedä, millaiset liemet koneessa on ollut sisällä, kun se kuusen alle on aikanaan ajettu ja sinne jätetty. Pahoin pelkään, että jos siellä jotain on ollut, on se ollut ihan pelkkää vettä. No, lohko on ehjä ja moottori toimii muuten kaikin puolin mainiosti, edes merkittäviä öljyvuotoja ei ole Smile Moottorin polttoöljyhuuhtelulla ja poltoainelinjan putsaamisella, mukaanlukien syöttöpumpun vaihto ja suuttimen huolto, tuo heräsi eloon. Sähköjohdot olivat kuusikossa kuoriutuneet, ne piti vedellä uusiksi. Siinäpä liki kaikki, mitä tuolle tehdä piti.

Vesihöyry tulee kuulemma konepellin alta, edestä ja verrattain alhaalta...pitää koittaa itse saada se taas oikein kuumaksi, niin näkisin itsekin tuon tarkemmin. Ei ole mulla itsellä keitellyt edes tietä lanaillessa, vaikka hommaa on välillä tehty puolitosissaankin. Vaiva on siitä jännä, että keittelyä ei tapahdu lainkaan joka kerta, kun konetta käytämme. Enempi satunnaisesti.

Mitenkäs tuon pahimman vaihtoehdon, kansipahvin, pystyy todentamaan avaamatta konetta? Ei se ainakaan jäähdyttäjälle painetta tee, eikä siellä kupli...eikä ole vettä öljyn seassa.

Pystyykö jäähdyttäjän, jos se on tukossa, jollain konstilla liuotushoitamaan auki?

On ensimmäinen traktorini, maalle muuttaneen kaupungin kasvatin unelmien terapiatraktori, jolle ei ihan aikuisten oikeasti käyttöä ole, kun lumihommissa, mutta kovasti tuolla täällä tontilla ympäriinsä ajellaan Very Happy Kärrynkin siihen vanhasta lantakärrystä nikkaroin...näyttää uskottavammalle, kun on sellainenkin ja tokihan sillä liikkuu rankakuormat mukavammin. Ikivanhan perälevyn siihen löysin pilkkahinnalla kahvilan naapuripöydän keskustelun kuultuani. En ole kuuna päivänä traktoriin mitään remonttia tehnyt, ennen tätä yksilöä, eli kaikki tämän raplaaminen on ihan uutta...siksi tällaisia kyselen.

ThePete

David Brown : DB 880 Selectamatic 1966, DB 880 Selectamatic 1969
Viestien lukumäärä : 58
Paikkakunta : Jurvan Metsäkylä

Takaisin alkuun Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty Vs: DB 880 Selectamatic 1966

Viesti  erkki Su Loka 23 2016, 17:52

Vuotavan vesipumpun yleinen tunnusmerkki on väljähkö laakeri. Se siis lotisee kun heiluttaa tuulettimen siivestä. Ja kun se alkaa vuotaa niin nestettä tulee kyllä yleensä aika reilusti.

Kannentiivisteen vuotoa on aika vaikea ulkopuolelta todeta, mutta sille on tyypillistä se, että kone alkaa kiehua pulputtaa alle puolen tunnin ajorupeaman jälkeen. Kun vuoto kasvaa isommaksi, niin nestettä alkaa yön aikana nopottaa männän päälle ja jonakin aamuna moottori kieltäytyy pyörähtämästä startilla.

Sellaisenkin tapauksen olen nähnyt, että 880, jota ajettiin vain kesällä ja siinä oli silloin vain vesi sisällä, ruostui puhki lohkosta. Silloinkin vettä tuli männän päälle niin runsaasti ettei kone suostunut pyörähtämään startilla.

erkki
Asiantuntija

Viestien lukumäärä : 4824

Takaisin alkuun Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty Vs: DB 880 Selectamatic 1966

Viesti  jusape Su Loka 23 2016, 21:00

Vesipumppu voi alkaa vuotaan myös pitkän seisonnan jälkeen tai aikana, ilman että laakereissa väljää olisi .....

Kansitiivistevika taasen tekee sen, että hetikohta käyntiin laittaissa sylkee nesteitä enempivähempi pihalle .....

Jumittava termostaatti voi olla hyvin todennäköinen syy satunnaiseen "keittämiseen" .....
jusape
jusape

DBTCF:n jäsen nro : 23
Viestien lukumäärä : 2661
Ikä : 52
Paikkakunta : Yläne

Takaisin alkuun Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty Vs: DB 880 Selectamatic 1966

Viesti  ThePete La Marras 04 2017, 17:34

Syyshuoltoa. Olennaiset kysymykset viimeisessä kappaleessa.

Kesä tuli ja meni, Taavetti sai aikalailla lokoisasti lepäillä kesän. Pikku rankahommaa, kärrynvetoa siis keväällä ja muutama kerta tienparantelua perälevyn kansa. Ja ihan vaan hurua muutamana päivänä kylänraitilla, Sandelsinhakumatkoilla. Tuossa aiemmin mainittuja jäähdytysvaivoja ei esiintynyt, mutta nestettä katoaa jonnekin. Nyt viimeiset kolme kuukautta Taavetti on ollut kokonaan levossa, kun en enää kohta selviävästä syystä arvannut ajella...

Laskin siinä Irish Creamit pois vaihteistosta ja ihan oli komeat kermaliköörit siellä. Viime talvena oli niitä jäätymisongelmia, ei tahtoneet nostolaitteet toimia ilman sulattelua...ihmekö ei. Tosin tuo oli tiedossakin. Tavaraa tuli niin paljon, että koko perkeleen järjestelmä oli haljeta, oli kostea kesä tainnut valua tuonne Taavetin lootaan koko komeudessaan...

Mikäs se nyt sitten on se oikea öljyn määrä? Mikä öljy? Teen toki ensin huuhtelun polttoöljyllä, paljonkos laitan ainetta sitä varten? Huuhtelenko kerran vai kaksi? Onko se sihti siellä pyöreän kannen (joka jää ihanasti sinne sen mikälievarren alle) alla? Tuleeko riittävästi tilaa, jos irroitan siitä vetokoukulle menevästä varresta sen etummaisen akselin, vai tuleeko romua kynsille jo silloin, ei taida, koska sehän on siellä koukussa kiinni?

ThePete

David Brown : DB 880 Selectamatic 1966, DB 880 Selectamatic 1969
Viestien lukumäärä : 58
Paikkakunta : Jurvan Metsäkylä

Takaisin alkuun Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty Vs: DB 880 Selectamatic 1966

Viesti  mattkau Su Marras 05 2017, 09:32

Minulla on just samanikäinen peli. Kyljen tarratkin yhtä päivettyneet ja konepeitossa samanoloista kuhmua.

Kirjan mukaan se öljymäärä laatikkoon on 6 ameriikan gallonaa, 22.7 l meidän mitolilla. Se sille öljymäärälle ei ole niin kovin tarkka, niin vaikka kakskymppisellä farmiöljypönikällä vois alottaa. Eli siis mikä tahansa merkki 10W30 STOU (tai TOU jos sattuu jossain vielä olemaan) ja GL-4 luokitettua (universal) yleisöljyä. Näitä löytyy useimpien halpamarkettien alimmalta öljyhyllyltä, kun eivät jaksa nostaa silmän tasalle.

Sen pesukertojen määrän voit sitten itse päättää kun olet ensimmäiset löpöt laskenu pois ja nähnyt mitä tulee ulos. Veikkaisin että tankkaat sinne vielä toisen kympin sitä löpöä. Eli siis reilulla kympillä per pesukerta varmaan tulee toimeen. Eli sehän toimii näin. Ensin lasket kaikki öljyt pois lämpimänä (ai niin, taisit laskea ne jo pois), myös takasillan alla olevata ropusta (tulee litra tai jotain). Sitten se pesulöpö sisään ja kevyttä kertelyä pihamaalla, mieluusti semmosella reitillä missä saat sen keikkaseen eli loiskutteleen laatikon sisältöä ja käyttelet pikkasen nostolaitettakin jättäen sen sitten lopuksi alas.

Se sinun kone on sen verran vanha, että vaihteiston alla oleva pyöreä luukku on on paistinpannu eikä kattila, ellei joku sitten ole sitä vaihtanut uudempaan malliin. Sen ja verkkosihdin kyllä mahtuu pujotteleen sieltä pois irrottamatta mitään ylimääräistä. Voihan sitä vetolaitetta tietysti purkaa jos haluaa enempi tilaa.

Penkin vasemmalla puolella olevan paluuöljysuotimen voisi myös kyllä avata ja vaihtaa patruunan. Se suodatin on kyllä pikkasen vaikeempi metsästää, ehkä. Luettelot yleensä tyrkyttää sinne kattilaan menevää suodatinta, joka on ihan eri kokoinen kuin tämä. Sen mitat ovat D/d 73.0/21.4 ja korkeus 80.2. Kun nämä ovat käännöksiä tuumista, niin siksi noin hassun tarkkoja millimittoja. Oman alkuperäisen K914441 suodattimen sijaan sinne käy myös Anglian 105E moottorin ja Triumph TR7 2.0 suodatin. Finnfilterin FFP38 tai Delphi/Lucas/CAV F525 ja F5510 ovat myös samaa mallia. Tämä suodintieto sitten perustuu nettiselailuun eli tiedon käyttö on savolaistyylistä, käyttäjän vastuulla.

Ja vielä. Jos siinä on ne alkuperäiset kaskinauriin näköiset vaihdekepin suojakumit, ne kannattaa vaihtaa pikimmin vaikkapa Motonetin yleismallisista hammastangon suojakumeista muotoiltuihin haitareihin. Ne ovat yleensä suurin syy ulkopuolisen veden kertymiseen. Ja jos sinulta sattuu nostoakselin vasemmasta päästä puuttumaan muovitulppa (minulta puuttui), niin 15 c vihje, olutpurkin pohja ja 5mm korkeesti kylkeä menee sinne sopivalla työntösovitteella. Muistaakseni se oli vielä Perlenbacher merkkiä
mattkau
mattkau

David Brown : 880 Sel 1966, 1210 1974
DBTCF:n jäsen nro : 36
Viestien lukumäärä : 1454
Paikkakunta : Saarijärvi

Takaisin alkuun Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty Kylläpä kesti metsälöytö kauan!

Viesti  ThePete La Elo 20 2022, 22:06

No niin. Nyt taisi Kantri-Helena, DB 880 Selectamatic 1966, saada lopputalvesta sydänkohtauksen. Villejä arvauksia, mitä on tapahtunut? Tasakaasulla auratessa yhtäkkiä aloitti moisen...käy tyhjäkäyntiä, mutta ei ota kierroksia. Pauketta lukuunottamatta en erota ylimääräisiä ääniä moottorista. Sauhu on kyllä huomattavasti normaalia sakeampaa.

DB 880 Selectamatic 1966 15082177.t

Kaikenlaista on ehdoteltu jo FB:n puolella, soittelin oireista Tampereelle Nääpän Veikollekin ja Veikko sanoi heti, että pumpun akselilta on mennyt laakeri. Olennaista on nyt: löytyykö Etelä-Pohjanmaalta tekijä, maksua vastaan, luonnollisesti. Tekijä on palkkionsa ansainnut, itse en osaa, eikä ole tiloja.

Vastaukseksi ei riitä, "että kyllä se siitä, kun vaan otat ja teet".
Siinä tapauksessa tästä Taavetista tulee pihakoriste ja ostan uuden vanhan.
Jonkun, minkä löydän.


ThePete

David Brown : DB 880 Selectamatic 1966, DB 880 Selectamatic 1969
Viestien lukumäärä : 58
Paikkakunta : Jurvan Metsäkylä

Takaisin alkuun Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty Vs: DB 880 Selectamatic 1966

Viesti  jusape Su Elo 21 2022, 04:08

CAV DPA jakajapumpun akselilla ei ole mitään laakereita ......

Suuttimista lähtisin liikkeelle .......

jusape
jusape

DBTCF:n jäsen nro : 23
Viestien lukumäärä : 2661
Ikä : 52
Paikkakunta : Yläne

Takaisin alkuun Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty Vs: DB 880 Selectamatic 1966

Viesti  erkki Su Elo 21 2022, 11:38

Kovasti on saman tuntuista kun ruiskutus on hurjasti myöhäisellä. 880:ssa ottaa pumpun käyttöakseli voiman nokka-akselilta, jota tarkoitusta varten siellä on akselintumppi, jossa on 45 asteen kulmassa hammaspyörän hampaat. Se akseli on laakeroitu lohkoon urakuulalaakerilla ja saattaa käydä niin, että jos tuo laakeri korkkaa, niin väliakseli pääsee nousemaan niin paljon, että ruiskutus menee oikein reilusti myöhäiselle.

Taitaa olla niin, että kun pumpun irrottaa, siis ruiskutusputket pois ja kolme pulttia auki, niin siellä alla näkyy käyttöakselin pää näkyy lohkon porauksessa ja ellen ihan väärin muista, niin sen pitäisi purkautua ylöspäin. Kolmepyttyisissä implematiceissa oli jonkin verran ongelmia juuri tuon tukilaakerin kanssa kun se pääsi pyörimään liian kuivana. Juttu korjattiin tekemällä pieni poraus lohkoon, jonka kautta öljyhuuru pääsi voitelemaan tukilaakerin.

Tuon tarkistaisin ihan ensin. Sen akselin takaisinasennuksessa pitää olla tarkkana, että menee hampaat kohdilleen, joten purkaessa pitää jotenkin merkata sen alkuperäinen asento ja jollakin varmistaa myös, ettei moottori pääse pyörähtämään yhtään remontin aikana.

erkki
Asiantuntija

Viestien lukumäärä : 4824

Takaisin alkuun Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty Vs: DB 880 Selectamatic 1966

Viesti  ThePete Su Elo 21 2022, 13:07

erkki kirjoitti:Kovasti on saman tuntuista kun ruiskutus on hurjasti myöhäisellä. 880:ssa ottaa pumpun käyttöakseli voiman nokka-akselilta, jota tarkoitusta varten siellä on akselintumppi, jossa  on 45 asteen kulmassa hammaspyörän hampaat. Se akseli on laakeroitu lohkoon urakuulalaakerilla ja saattaa käydä niin, että jos tuo laakeri korkkaa, niin väliakseli pääsee nousemaan niin paljon, että ruiskutus menee oikein reilusti myöhäiselle.  

Juuri tuota Veikkokin epäili

erkki kirjoitti:Kolmepyttyisissä implematiceissa oli jonkin verran ongelmia juuri tuon tukilaakerin kanssa kun se pääsi pyörimään liian kuivana. Juttu korjattiin tekemällä pieni poraus lohkoon, jonka kautta öljyhuuru pääsi voitelemaan tukilaakerin.

Tämä on Selectamatic

erkki kirjoitti:Tuon tarkistaisin ihan ensin. Sen akselin takaisinasennuksessa pitää olla tarkkana, että menee hampaat kohdilleen, joten purkaessa pitää jotenkin merkata sen alkuperäinen asento ja jollakin varmistaa myös, ettei moottori pääse pyörähtämään yhtään remontin aikana.

Oma epäilys on, että saisin sen ehkä purettua, mutta kasaaminen ja toimimaan saanti eivät onnistuisi, siksi kyselen apuja ja olen avusta valmis maksamaan, tulee kuitenkin halvemmaksi kuin hommata "uusi" lumikone. Käyttö kun tosiaan on lumihommiin ja pieniin puuhommiin rajoittunutta.
Harmittaisi vaan jättää tuo pihakoristeeksi, kun tuota vaivaa lukuunottamatta kyseeessä on täysin toimiva kone, jossa on aivan kaikki alkuperäiset osatkin tallella.
Okei, muutama osa on jouduttu vaihtamaan, mutta mittareita myöten kaikki toimii.

ThePete

David Brown : DB 880 Selectamatic 1966, DB 880 Selectamatic 1969
Viestien lukumäärä : 58
Paikkakunta : Jurvan Metsäkylä

Takaisin alkuun Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty Vs: DB 880 Selectamatic 1966

Viesti  erkki Su Elo 21 2022, 15:36

Juu, selectoissa tuollainen ongelma on kai lähes tuntematon, mutta jos kone on joutilaana jossain vaiheessa pitkään, niin laakeri saattaa saada sen verran ruostevammaa, että sen elinkaari päättyy nopeasti. Se peruskone on semmoinen ikiliikkuja, että se kannattaa korjata omin ja lainatuin voimin. Purku- ja kasaushommaan ei kulu monta tunti ja jos riittää pienen laakerin uusiminen, se ei ehdi monta kymppiä maksaa. Tietysti edellyttäen että vika on juuri siinä, niin kuin aika todennäköisesti on.

erkki
Asiantuntija

Viestien lukumäärä : 4824

Takaisin alkuun Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty Vs: DB 880 Selectamatic 1966

Viesti  ThePete Pe Syys 16 2022, 20:40

Päivitys tilanteeseen.
Ongelma ratkesi kuin itsekseen, ostin toisen 880 Selectamaticin, 1969 mallin, eli kokonaista kolme vuotta tuoreemman.
Toimivan sellaisen, mitä nyt sähköt tehtävä uusiksi ja kaikkea muuta sipistelyä, mutta pikkuhommiin voi alkaa vaikka heti.
Tässä uudessa laitteessa toimivatkin sitten kaikki nekin, mitä vanhassa ei, kulkee huomattavasti paremmin ja tien leveyskin riittää ajellessa.
Nyt vaan osien vaihtelua päikseen, tuunailla tuosta omalle perseelle sopiva.

Onko näissä ollut takana kahta eri vannekokoa, vai onko toiseen vaihdettu leveämmät jostain muusta mallista? Vanhassa on leveämmät vanteet ja renkaat. Joudun joka tapauksessa rengaskaupoille jossain vaiheessa ja satuin vaan huomaamaan moisen asian.

ThePete

David Brown : DB 880 Selectamatic 1966, DB 880 Selectamatic 1969
Viestien lukumäärä : 58
Paikkakunta : Jurvan Metsäkylä

Takaisin alkuun Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty Vs: DB 880 Selectamatic 1966

Viesti  jusape La Syys 17 2022, 01:47

Kyllä nois vanhois traktoreissa on aika yleisesti ollut tehtaan ns "vakiokoko" - ja sitten valinnaiskokovaihtoehdot.
Esim Nuffissakin 36" oli oletus-tehtaan vakiokoko, työkonealustoissa yleisesti oli 30" , ja maatalouskäyttöön em 36" ja 30" kokojen lisäksi on ollut mahdollista saada myös 38" kokoa
jusape
jusape

DBTCF:n jäsen nro : 23
Viestien lukumäärä : 2661
Ikä : 52
Paikkakunta : Yläne

Takaisin alkuun Siirry alas

DB 880 Selectamatic 1966 Empty Vs: DB 880 Selectamatic 1966

Viesti  erkki La Syys 17 2022, 08:55

880:n takapyörät ovat joko 14.9-28 (leveät) tai 12.4-32. Siinä on navoissa eri pulttijako kuin isommissa malleissa, joten esim 990:n 12.4 - 36 ei passaa siihen heittämällä.

erkki
Asiantuntija

Viestien lukumäärä : 4824

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa