Kirja 2

Siirry alas

Kirja 2 Empty Kirja 2

Viesti  mattkau lähetetty Ti Loka 03 2017, 14:36

Pyörähdin kirjastossa ja silmiin osui päällisin puolin siisti pieni kirja, Kariston "Maailman traktorit", jonka olevan jokaisen traktorifanin pakollinen historia- ja hakuteos. En tiedä kiukuttaako tuo sadekeli vai mikä on, mutta en kyllä yhtyisi kirjan esittelijän mielipiteeseen. Samalla kyllä meni myös usko saksalaiseen tarkkuuteen. Referenssiksi katsoin läpi, mitä siinä sanotaan David Brownista. Esimerkeiksi oli valittu Cropmaster, 50D, 750, 900 ja 996. Yritin olla kiinnittämättä huomiota kääntäjän hassuihin ilmaisuihin. Cropmaster ja 50D, eli ensimmäiset mallit selvisivät melkoisen vähin vaurioin esittelystä mutta sitten.
DB 900'ssa väitetään olleen AD3/40 moottori. Jos näin olisi ollut niin siitä ei olisi tullutkaan fiaskoa. Nimittäin mainttu kolmisylinterinen moottori on kovasti sellainen, mikä istutettiin kasikasikymppiin vuonna 1964 ja hyvin pelasi. Lisäksi väitetään sitä valmistetun vuosina 58-63, oikeasti sitä tehtiin 1956-58. Ja kaiken lisäksi kirjan tekijä on löytänyt siihen jostakin kaksi vaihdetta lisää eli 8+2 (listalla seuraavana olevassa Farmaticissa oli sellainen laatikko).
David Brown 750 (Farmatic) traktorista ei muisteta mainita, että vain puolet traktorista on peräisin Melthamista. Se on Saksassa Wahlin pajalla maahantuojan toimesta valmistettu traktori, jossa on etupää taavetista ja kytkimestä taaksepäin Whlin omasta traktorista. Sitten lisäksi väitetään, että sitä on tehty vuosina 58-65. Oikeasti sitä valmistettiin vuosina 1962-64 kokonaista 279 kpl.
Ja viimeisenä on valkoinen 996. En sen kummemmin tutkinut sen tietoja, mutta toteaisin vain että se tuli markkinolille malliuudistuksen yhteydessä 1977 eikä suinkaan ollut valmistuksessa vuosina 65-72 niinkuin kirja väittää. Ja mikähän mahtaa olla puolirunko, jollainen tämä traktori on kuulemma rakenteeltaan.

Tässä vähän makupaloja jokaisen traktorifanin pakollisesta tietokirjasta. Jos muiden merkkien kohdalla vikatiheys on lähellekään yhtä suuri, niin eipä kannata ainakaan ostaa. Että tämmöistä sadepäivän ratoksi.
mattkau
mattkau

David Brown : 880 Sel 1966
DBTCF:n jäsen nro : 36
Viestien lukumäärä : 1073
Paikkakunta : Saarijärvi

Takaisin alkuun Siirry alas

Kirja 2 Empty Vs: Kirja 2

Viesti  erkki lähetetty Ti Loka 03 2017, 15:36

Kyllä kirjoissa on aina hiukan virheitä, mutta harmillisen paljon näyttää tuohon kirjaan niitä kasautuneen. Mitä David Browneihin tulee, niin Stuart Gibbardin teokset perheyhtiöstä ja sen tuotteista lienevät alansa huippua.

Laitetaan tähän nyt samaan hengenvetoon omasta hyllytäni löytyvä kirja "Farm Tractors in Colour", kirjoittanut Michael Williams ja julkaistu vuonna 1974. Tässä kirjassa ei ole tietoja traktoreista, mutta traktorikehityksen historia on kyllä tiiviissä paketissa ja mielenkiintoisesti kirjoitettu.


Viimeinen muokkaaja, erkki pvm Ke Loka 04 2017, 14:47, muokattu 1 kertaa

erkki
Asiantuntija

Viestien lukumäärä : 3835

Takaisin alkuun Siirry alas

Kirja 2 Empty Vs: Kirja 2

Viesti  mattkau lähetetty Ti Loka 03 2017, 16:56

Yhtä mieltä siitä, että kirjan tekeminen on Stuart Gibbardilla tavallaan karannut käsistä. Odottelen vaan milloin saa kolmannen osan valmiiksi ja pääsee tutkimaan. Toisen kirjan esipuheessa hän itse tunnustaa asian. On yli kymmenen vuotta kulunut ykkösosan ilmestymisestä. Kun oli alkanut kirjoittaa ensimmäistä osaa, niin oli arvellut tulevan kaksiosainen historia. Nyt puhuu neljästä tai viidestä osasta. Ja siis kysymys on vain David Brown merkkisistä traktoreista. Tekstin laatu ja tarkkuus on kyllä ihan omaa luokkaansa.

Minulla on saman Michael Williamsin kirja suomennettuna, nimeltä ytimekkäästi Traktorit. Sen muoto ja sisältö kyllä kuulostaa ihan samanlaiselle kuin saman tekijän Erkin hyllyssä oleva. Tämä on kuitenkin putkahtanut painosta vasta v.2008. Liekkö suomentaminen kestänyt vai onko Williamsin jonkun myöhemmän teoksen suomennos. Asiallisen tuntuinen on myös tämä.

Sitten on Alfamerin Traktorit Suomessa, kirjoittajat Vesa ja Marjatta Rohila. Nimensä mukaisesti esittelee Suomessa esiintyneitä traktoreita. Teksti on tehty vähän kuin kieli poskessa kirjoitellen, mutta faktat oikein ja faktoina, näin arvelisin. Tekstin tyyli on sellaista, että kirjaa voi lueskella vaikka ei niin traktoreista välittäisikään. Kuvat siihen on kerätty sieltä täältä, aika monet Sirpistä Puimuriin tapahtumasta. Kannessa yhdessä kuvassa näkyisi ajelevan Tauno Matomäen näköinen mies piikkilangankiristäjällään. Oli siinä kuitenkin yksi painovirhe kun oikein täikammalla haki. Kuvatekstin ysisatasen sininen maski oli tekstiosassa luiskahtanut keltaiseksi. Mutta mitäpä pienistä kun puolet oli oikein.
mattkau
mattkau

David Brown : 880 Sel 1966
DBTCF:n jäsen nro : 36
Viestien lukumäärä : 1073
Paikkakunta : Saarijärvi

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa