Case IH Axial Flow roottori puimuri

Siirry alas

Case IH Axial Flow roottori puimuri Empty Case IH Axial Flow roottori puimuri

Viesti  Casemies lähetetty Ke Tammi 02 2013, 12:53

Ajattelin kirjottaa asiasta kiinnostuneille tietoa roottori- eli rumpupuimurista.
Ameriikoissa aikoinaan kun Case ja International Harvester olivat vielä omillaan kummallakin Brändillä oli omat leikkuupuimurinsa.
Siellä kun on preeriaa mitä puida niin puimureiden valmistus oli ja on kannattavaa liiketoimintaa.
IH alkoi suunnitella yhteen pitkittäiseen roottoriin perustuvaa puintikoneistoa 60-luvun lopussa ja kehitteli sitä melkein kymmenen vuotta jonka aikana tekniikka testattiin ja kehitettiin niin että 1977 roottoripuimuri tuotiin markkinoille ja luovuttiin kokonaan kohlin puintikoneistosta.
Tämä riskipeli kannatti koska nykyään Case IH Axial Flow roottoripuimuri on markkinajohtaja Amerikassa ja hyvin suosittu myös Euroopassa.
Euroopan viljasato eroaa suuremmalla olkimäärällä verrattuna Amerikkaan jonka vuoksi 90-luvulla kehitettiin euro-roottori käsittelemään suurempaa olkimassaa.
Suomessa tietysti epäilijöitä riittää koska luullaan ettei se selviä märissä olosuhteissa, no ne jotka ovat hankkineet uuden tai ovat "uittaneet" käytetyn Casen puimurin ovat pääsääntöisesti kertoneet ettei sellaisia olosuhteita ole tullut vastaan etteikö roottoripuimuri niistä selviäisi.
Roottoriin perustuva puintitekniikka on reilusti tehokkaampaa kuin kohlin tekniikka, kun viljamassa kiertää keskimäärin 6 kierrosta roottorissa niin kohlinpuimurin puintikelalla se menee vauhdilla n. kolmasosan täydestä kierroksesta eli sen millä matkalla varstasilta on puntikelaan nähden ja näin ollen kohlimille jää vielä eroteltavaa.
Suomessa on arviolta n. 20 Casen roottoripuimuria joista 3 on Agritek:n tuomaa. Ensimmäinen roottori natikka oli SOK:n tuoma muistaakseni 82 vuonna, on edelleen käytössä Pohjanmaalla.
Olen itse perehtynyt viime satokaudella Axial Flow:n työni puolesta ja kyllä se on vaikuttava kone niin tehokkuudeltaan kuin rakenteeltaankin.
Eräällä isännällä on kaksi suurinta Sampoa mitä Porissa valmistetaan ja pienin Case IH AF ja hänen mukaansa Case vastaa puintiteholtaan keskimäärin vähintään puoltatoista Sampoa.
Tässä juttu viime syksyn puinneista, allekirjoittanut puimassa kuvan otto hetkellä Very Happy : http://www.agritek.fi/caseih_uutinen?=&pid=30943321
Casemies
Casemies

David Brown : Case 1594 HS, DB 990 Sel
DBTCF:n jäsen nro : 6
Viestien lukumäärä : 36
Ikä : 42
Paikkakunta : Oulu, Kuusamo

Takaisin alkuun Siirry alas

Case IH Axial Flow roottori puimuri Empty Vs: Case IH Axial Flow roottori puimuri

Viesti  jusape lähetetty Ke Tammi 02 2013, 19:10

Joo, kyllä tuo rumpukone on kova sana, sanoo kuka mitä tahansa.
Yleistymistä lienee jarrutellut juurikin tuon rakenteen vierastaminen, ja vielä vaikka 15v sitten olleet tilakoot, jolloin harva edes tarvitsi erityisen tehokkaita puimureita.
vielä tänäpäivänäkin taitaa olla aika vähissä määrältään ne tilat, joissa tuo parhaiten tulee ominaisuuksiltaan esiin.
Suurin syy lienee peltolohkojen pienuudet,etäisyydet toisistaan, ja muodot.
Aika harvassa on ne paikat jossa lohkot ovat suuria, kymmeniäkin hehtaareja, ainakin täällä lounaassa on hyvinkin suuria eroja
hyvin pienehköllä alueella juurikin lohkojen koossa ja muodoissa.
jusape
jusape

DBTCF:n jäsen nro : 23
Viestien lukumäärä : 2222
Ikä : 50
Paikkakunta : Yläne

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa